2019. ápr 03.

A TÖRÖKBÁLINTI GYEREKEK IS MÁR A VILÁG MEGMENTÉSÉN DOLGOZNAK

írta: Green and Care Lifestyle
A TÖRÖKBÁLINTI GYEREKEK IS MÁR A VILÁG MEGMENTÉSÉN DOLGOZNAK

Idén tavasszal 3 napos rendezvény sorozatot tartott a Plant for the planet a törökbálinti diákoknak, ahol 12 fát ültettek el, két klub is alakult és több mint 60 klíma nagykövetet avattak.

 cikkhez_1.png

A Plant for the Planet program célja, hogy a gyerekek bevonásával mentsük meg a világot, mégpedig faültetéssel, hogy kompenzáljuk a CO2 kibocsájtásunk, így mérsékelve a globális felmelegedést. A kezdeményezés még 2007-ben indult el Németországban 9 éves Félix jóvoltából. Azóta több mint 58 országba tartottak ilyen programot, Magyarországon 2017 óta van jelen a mozgalom.

Idén tavasszal Törökbálintra látogattak el és mindegyik iskolában tartottak egy egész napos képzést. Március 26-án a Bálint Márton Általános Iskolában tartottak foglalkozást a 3-osoknak és a 4-eseknek. A gyerekek rendkívül izgatottan várták a faültetést és a nap végi záróeseményt, előadást a szülőknek. Rengeteg kreatív ötletük volt, hogy hogyan lehetne hasonló programot szervezni a saját iskolájuknak, több gyerek jelezte, hogy az osztályának szeretnének előadást tartani a Plant for the planet-ről. A nap végére 16 klíma nagykövettel és 3 fával lettünk gazdagabbak.

A második nap, március 27-én a Bálint Márton Gimnázium diákjaival töltöttek el egy napot. Itt 5-esek és 6-osok vettek részt. A gyerekek rendkívül nyitottak voltak és látszott, hogy nagy jártasságuk van a témában. A diákoknak sok konkrét ötletük volt, hogy hogyan tudnának hasonló programot szervezni, ennek érdekében alapítottak egy klubot is. Itt 23 klíma nagykövetet avathattunk és 5 fát sikerült elültetni a gyerekek segítségével.

Végül, de nem utolsó sorban a Zimándy Ignácz Általános Iskolába látogattak el, ahol 3-dikostól elkezdve a 6-dikosokig minden korosztály képviseltette magát. A gyerekek itt is nagyon élvezték a programot és rendkívül aktívak voltak. Nap végére itt is alakult egy klub, illetve a szülőknek ők is prezentálták ötleteiket. Itt összesen 25 klíma nagykövetet köszönthettünk és 4 db fát ültettek. 

A program célja, hogy segítsen a gyerekeknek abban, hogy ők is tudjanak tenni a jövőjük érdekében a globális felmelegedés mérséklődéséért, melyekért a korábbi generációk felelősek valamint felhívni a figyelmet a várható problémákra. A foglalkozás során felkészítést kapnak arra, hogy ők is képesek legyenek egy ilyen programot megszervezni. Természetesen a magyar képviselet mindenben támogatja a gyerekeket. Egy Plant for the planet nap a következő hét elemből áll:

1. Klíma nagykövet előadást tart:
post_kep1.png

2. Megtanulnak prezentálni

post_kep3.png

3. Fát ültetnek
post_kep4.png

4. Word Cafe – összegyűjtik az ötleteket 

post_kep5.png

5. Kidolgozzák a saját projektjüket
post_kep7.png

6. Bemutatják a gyerekek a projektjüket a szülőknek, érdeklődőknek

post_kep9.png

 7. Klíma nagykövetté avatjuk a résztvevőket 

post_kep2.png 

További képek itt találhatók. 

Az egész napos programon a gyerekek számára ételt, nassolni valót biztosítottak. Fontos szempont volt, hogy húsmentes ételeket adjanak, mivel a globális felmelegedésben nagy szerepet játszik a húsipar. Az első két napon a Green&Care zöldmarketing ügynökség biztosított almákat, a harmadik napon a Magyar Vegán Egyesület gondoskodott érdekes, ízletes harapnivalókról.  

A rendezvényt a helyi KEREKDOMB Környezetvédő Egyesület is támogatta munkájával. Az egyesület évente 100-150 fát szokott ültetni Törökbálint környékén. A Plant for the planet programjának köszönhetően a jövőben gyerekeket is betudnak vonni ezekbe a faültetésekbe.  

Idén ősszel 3 Planf for the planet rendezvényt is terveznek a szervezők. Amennyiben szívesen jelentkeznél a programra vagy ha van esetleg olyan iskola, aki szívesen csatlakozna a mozgalomhoz, keresse fel bátran a magyarországi képviseletet: https://www.facebook.com/plantfortheplanetmagyarorszag/ 

Szívesen támogatnád a programot étellel/itallal/fákkal vagy esetleg pénzzel? Vedd fel a kapcsolatot a program főszervezőjével: sebestyen.zita KUKAC greenandcare.hu 

Ha kíváncsi vagy korábbi Plant for the planet rendezvényekre kattints ide.  

 

Plant for the planet-ről bővebben: 

A gyermek és ifjúsági szervezet ötlete 2007 januárjában született meg a 9 éves Felix Finkbeiner iskolai dolgozatából.

A dolgozat végén Félix felvázolt egy ötletet, amiben a gyerekek egymillió fát ültetnek minden országban, ezzel ellensúlyozva a széndioxid kibocsátást. Az évek során világ szintű mozgalommá nőtte ki magát a Plant for the planet: ma már több mint 100 000 gyerket több mint 100 országból kampányol a szindioxid kibocsátás csökkentésért és a klímaigazságosságért- értve ez alatt az igazságos széndioxid kibocsátási jogokat az emberek között. A gyerkeket faületetéssel vonjuk be. Németországban már sikerült elérni az egymilliót. Az ENSZ környezetvédelmi programjával együttműködve több mint 14 billió fát ültettünk el világszerte. Minden fa egy széndioxid tároló és a klímaigazságosság szimbóluma is.

 

Plant- for-the planet komoly elismerést kapott eddigi munkájáért nemzeti és nemzetközi szinten is. II. Albert monacói herceg és Klaus Töpfer is támogatja a kezdeményezést. Az ENSZ környezetvédelmi programja is nagy bizalmat fektetett a Plant-for-the-Planetbe. Az ENSZ klímakonferenciáján 2011 december 7-én Durban-ban átadta a Billió fa kampányt- a hivatalos világméretű fa számlálót- a gyerekeknek.

 

Szólj hozzá