2016. nov 04.

6 klímaváltozással kapcsolatos tévhitet cáfolunk meg!

írta: Green and Care Lifestyle
6 klímaváltozással kapcsolatos tévhitet cáfolunk meg!

1. Ha a globális felmelegedés tényleg létezne, nem lenne ilyen sok vihar.

TÉNY: A hóviharok világszerte egyre erősebbek és ez pontosan a globális felmelegedés miatt történik. A globális felmelegedés miatt a levegő, talaj és az állóvizek hőmérséklete egyre magasabb és ez egyre nagyobb mennyiségű vízelpárolgásához vezet. Tehát több csapadékot tud magával hozni egy vihar, ami hevesebb esőzésekhez és havazásokhoz vezet.

2. Ez mind egy természetes jelenség, a természet sokkal nagyobb mintsem hogy az emberek befolyásolni tudják.

TÉNY: Igaz, hogy a Föld hőmérséklete állandóan változik a jégkorszakok eljövetelével. Tudósok szerint a Föld hőmérsékletének most csökkennie kéne, ahogy közelít a soron következő jégkorszak ideje. Ehelyett ennek épp az ellenkezőjét tapasztaljuk. A NASA hőmérséklet megfigyelő állomásai szerint a világszerte jegyzett átlaghőmérséklet 1880 óta növekszik és 2014 volt az eddigi legmelegebb év. Ráadásul az ipari forradalom előtt a természetes széndioxid szint 275 ppm (milliomod rész) volt, míg most ez a szint eléri a 400 ppm-et. Ez a nagymértékű szén, olaj és gáz felhasználásnak tudható be.

3. Lehet, hogy igaz, de ez a probléma nem érint engem és a családomat.

TÉNY: A globális felmelegedés árát már most is mi fizetjük. A természeti katasztrófák (mint a viharok, áradások, vagy a szárazság) egyre gyakrabban fordultak elő az elmúlt 30 évben és jelentős terhet jelentenek a világ kormányainak. A te családod is érintett lehet az egyre erősödő allergiás megbetegedések révén, amikért a növények korai és egyre intenzívebb virágzása is okolható.

4. A környezettudatos életmód túl sok energiát és pénzt igényel.

TÉNY: A legtöbb ilyen változtatás, ami a Föld javára szolgál, a te pénztárcádnak is jó lehet és ráadásul egyszerűen megvalósíthatóak. Az élelmiszer-hulladék teszi ki a hulladéklerakók kapacitásának zömét, tehát ennek csökkentésével – együk meg a maradékot! – nagymértékben csökkenteni tudjuk a metán termelő hulladéklerakó anyag mennyiségét és még pénzt is megtakaríthatunk. Az energiatakarékos és hatékony készülékek és gépjárművek megvásárlása ugyan többe kerülhet, de ezek használata annyival kevesebb üzemanyagot és energiát igényel, hogy a termék használati ideje alatt bőven megtakarítjuk a befektetett többlet kiadást.

5. Még ha csinálnánk is valamit, Kína úgyis épít egy szénerőművet a héten. Minek vesztegessem az időm?

TÉNY: Kínában is vannak törekvések a széndioxid kibocsájtás csökkentésére. A szélerő területén elsők a világon és a napenergia területén pedig a másodikak.

6. Én csak egy ember vagyok – egyedül nem tudok nagy változást elérni

TÉNY: Amerikában a lakosság életviteléből adódó környezetszennyezés felelős az összkibocsátás 75%-áért. Ha mindenki javítana a saját energia takarékosságán, csupán 10% javulás olyan mértékű hatással lenne, mint 25 millió kocsi kiiktatása az utakról.

 

c2b8d2511cebe7e8b3c6b7ed6cd33e50.jpg

Forrás: : www.goodhousekeeping.com 

Kép: http://bypooyie.tumblr.com/image/124478441666 

Szólj hozzá

eco klímaváltozás tévhit