2017. már 08.

Ne azon gondolkozz, hogy hova dobod!

írta: Green and Care Lifestyle
Ne azon gondolkozz, hogy hova dobod!

Egyre több helyen találkozatunk szelektív hulladékgyűjtőkkel, a legtöbb embernek még egy kis fejtörést okoz, hogy akkor mit hova dobjon. A szemét szelektálásával könnyebben lehet újrahasznosítani az anyagokat, amivel kevesebb alapanyagra lehet szükség. Viszont mielőtt kidobnánk a szemétbe szánt terméket, tárgyat érdemes végig gondolni, hogy biztos, hogy nem tudjuk másra is használni? Ahhoz, hogy minél kevesebb hulladékot termeljük már a vásárlásnál érdemes odafigyelni, hogy melyen csomagolású terméket választunk, szükségünk van-e annyi zacskóra stb.

Bea Johnson-t se hagyta nyugodni ez a kérdéskör és mostanra sikerült odáig eljutnia, hogy családja éves szemétmennyisége 1 l legyen. Hogy, hogyan érte el? Hogyan érjük el mi is a „nulla hulladék”-ot?

Egy remek előadás keretein belül választ kaphatunk ezekre a kérdésekre, megismerhetjük, hogy milyen praktikákat alkalmazzunk, hogy közel nulla hulladékot termeljünk. (A képre kattintva, olvashatsz további információkat az előadásról)

 16819390_1362697230440867_6830106577260399387_o.jpg

 

De mi is az a nulla hulladék?

A nulla hulladék nemzetközi definíciója:

„A nulla hulladék célkitűzés egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik.

A nulla hulladék jegyében úgy tervezzük a termékeket, és úgy működtetjük a folyamatokat, hogy összességében csökkenjen a hulladék mennyisége és veszélyessége. Ebben a szemléletben nem eltemetjük vagy elégetjük az erőforrásokat, hanem megőrizzük és hasznosítjuk azokat. A nulla hulladék megvalósításával megszűnik a bolygó, az emberiség, az állatok és a növények egészségét veszélyeztető – talajba, vízbe, levegőbe történő – kibocsátás.”

A cél nemes, az út nem könnyű. Mint ahogy láthatjuk egy igen összetett kérdéskörről beszélhetünk. Fogyasztóként is már sokat tehetünk a változásért, de szükséges, hogy a vállalatok is felelősséget vállaljanak ebben a folyamatban.   

a0312939d3fdecd7f898d5a565509756.jpg 

Forrás: http://humusz.hu

Szólj hozzá

eco szelektív hulladék nulla hulladék zero waste ecofriendly