2019. okt 21.

Plant-For-the-Planet Akadémia nem csak Budapest vonzáskörzetének!

írta: Green and Care Lifestyle
Plant-For-the-Planet Akadémia nem csak Budapest vonzáskörzetének!

A magyarországi Plant-For-the-Planet egyik fontos célja, hogy ne csak a centralizált budapesti és vonzáskörzeti gyerekek vehessenek részt a képzésükön. Az idei évben ezért több eseményüket is már az agglomerációban rendezték meg (Törökbálin, Tordas) és szeptember 28-án Salgótarjánba (eddigi legtávolabbi helyszínük) látogattak el.

csopikeppng.png

A Plant-For-the-Planet jelenlegi önkéntes bázisa jellemzően fővárosiakból áll, ezért a szervezésnél igen nagy kihívás, hogy a távolság ellenére megtalálják az ideális helyszínt, a helyi szponzorokat, támogatókat. A szervezésnél is fontos szempont a környezet védelme ezért ügyelnek arra is, hogy megbeszélésekhez szükséges utazásaikkal a lehető legkevésbé terheljék a környezetet. A salgótarjáni Akadémia szervezésében rengeteg segítséget kaptak egy helyi lelkes önkéntestől, Simon Edinától, valamint a Gyermekjóléti Központ iskolai szociális segítő kollégáitól. Az ő segítségüknek köszönhetően a szervezőknek elegendő volt egyszeri utazással terhelni a környezetet, mégpedig az Akadémiára való odajutáskor. A képzésre 5 iskolából érkeztek gyerekek mégpedig SÁIK Arany János Tagiskolából, SÁIK Kodály Zoltán Tagiskolából, SÁIK Beszterce Lakótelepi Tagiskolából, SÁIK Székhelyintézményből, és a SÁIK Petőfi Sándor Tagiskolából.

A program ez esetben is aktivizálta a közösséget, így hatalmas összefogásról tettek tanúbizonyságot. A helyszínt az Eresztvényi Látogatóközpont biztosította, amely a programhoz rendkívül ideális volt, mivel az erdő szélén található. Az ebéd és a fák biztosításában is igen nagy részt vállalt a helyszín és a támogató kollégák. Az ültetéshez szükséges gödrök kiásásában pedig a Salgótarjáni Lokálpatrióták segítettek. Hogy a gyerekek napközben is tudjanak csipegetni, a G&D Kézműves Cukrászda és Pékség biztosította a pogácsákat, illetve szezonális gyümölcsöket is kaptak uzsonnára a Green&Care zöld markering ügynökségnek köszönhetően. Az ebéd mellé pedig a Tarjáni Zamatos biztosította a gyümölcsleveket.  

Egy debreceni magánszemély felajánlásának köszönhetően az Akadémián részt vett iskolák számára ünnepélyesen átadtak egy-egy kocsányos tölgy magoncot, mely a nagykövetek első faültetési akciójához nyújt segítséget. Az 5 magoncból kettő már otthonra talált az iskolák udvarában.

A salgótarjáni polgármester is szeretett volna részese lenni ennek a remek programnak de sajnos elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni. 

sziv.png

Ahhoz, hogy a Plant-For-the-Planet nagykövetek folytatni tudják az ültetéseket elégedhetetlen a közösség támogató ereje, melynek fontos pillére lehet a helyi városvezetés. Salgótarján több falültetési akciót is tervez a közeljövőben, melyeknek hasznos résztvevői lehetnek a lelkes klímanagykövetek, akik szívesen tartanak előadást is arról, hogy hogyan is segítenek a fák a globális felmelegedés megállításában, lassításában.

Ezúton is sok sikert kívánunk a Plant-For-the-Planet klímanagyköveteknek!  

Amennyiben az Ön települése, iskolája is szívesen csatlakozna, a mozgalomhoz keresse fel bátran a hazai képviseletet: https://www.facebook.com/plantfortheplanetmagyarorszag/

 

Hogy is néz ki egy Plant For the Planet Akadémia?

Az Akadémiák 7 részből állnak:

  1. Előadást tartanak a globális problémákról, a lehetséges megoldásokról
  2. Megtanulnak a gyerekek prezentálni
  3. Fákat ültetnek
  4. Összegyűjtjük az ölteteket, hogy mi szükséges egy faültetési programhoz
  5. Kidolgozzák a saját projektjüket
  6. Bemutatják azokat
  7. Klímanagykövetté avatják őket

A program célja, hogy segítsen a gyerekeknek abban, hogy tehetnek ők is a Földünk megmentetéséért és ennek érdekében önállóan tudjanak további faültetési akciókat szervezni. Természetesen ehhez az iskola támogatása (előadásra való felkészítés, szakmai segítség nyújtás stb.) és a szülők együttműködése (szerszámok biztosítása, langyos pogácsák a faültetésre stb.) is szükséges.

 

 

Szólj hozzá