2017. nov 23.

A gyerekek mentik meg a világot!

írta: Green and Care Lifestyle
A gyerekek mentik meg a világot!

Idén először került megrendezésre hazánkban (2017.11.18-án) egy német kisfiú által kitalált program. Félix 9 éves korábban mélyült el a témában mára több mint 59 országban megrendezték már a programot.

kep_blog.png

A felnőttek hajlamosak azt gondolni, hogy ők biztos jobban tudják, mint a gyerekek. Most viszont a gyerekekkel együtt döbbentettük rá a szülőket, tanárokat, hogy nem minden esetben van ez így. Varázslatos hatása van annak, amikor egy 10 éves kisgyerek beszél arról, hogy miért nem jó, ha ilyen mértékű széndioxid kibocsátása van az emberi tevékenységnek. Ilyenkor akarva akaratlanul is elgondolkozunk azon, hogy mit tettünk, milyen jövőt biztosítunk gyerekeinknek, unokáiknak pazarló életünkkel, milyen példát mutatunk nekik.

A Plant for the planet program keretein belül bemutatták a gyerekeknek, hogy milyen problémákkal nézünk szemben, miért alakultak ki valamint, hogy milyen lépéseket tudnak tenni annak érdekében, hogy változtatni tudjanak. Tízóraira a Zott jóvoltából minden gyerek kapott egy-egy joghurtot, aminek műanyag dobozait összegyűjtöttük. 

eloadas.png

 Majd csapatokba verbuválódva közösen elhelyeztek a világtérképen bábukat (=népesség), cukrokat (=létszínvonal), lufikat (=CO2 kibocsátás) hol, milyen arányba vannak. Ezek után átbeszélték, hogy ezek milyen problémákhoz vezethetnek. Egy rövid retorikai tréning segítségével pedig felkészítették őket arra, hogy hogyan tudnak ők is előadást tartani, mire figyeljenek. Ebédre minden gyerek húsmentes ételeket kapott valamint egy-egy gyümölcslevet a Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és kollégiumnak köszönhetően, melynek üvegeit újrahasznosítja az iskola. 

wordgame.png

Ebéd után pedig a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium udvarában ültettünk el egy hársfát. A szakszerű ültetésről és a fák jelentőségéről a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium egyik tanára tartott interaktív előadást. Ezután az összegyűjtött, elmosott joghurtos dobozokba ültettek a gyerekek egy-egy magot, amivel várhatóan a saját rendezvényük fája már meg is lesz. Uzsonnára pedig a NekedTerem jóvoltából hazai almát fogyaszthattak a gyerekek. 

faultetes.png

Utána a gyerekkel közösen összegyűjtötték, hogyan is lehet meggyőzni a felnőtteket, szülőket, tanárokat a helyes útról, valamint hogyan lehet bevonni a médiát és hogyan szervezzünk faültetést. Ezek alapján mindenki kidolgozhatta saját iskolája részére, hogyan tudnának ők is ilyen programot szervezni.

A záró eseményre már a szülők is hivatalosak voltak. Először a gyerekek bemutatták, hogy milyen problémákkal is nézünk szemben és mik várhatók még. Majd felvezették projektjeiket is, amik rendkívül kreatívak, egyediek voltak.

projekt.png

Ezek után hivatalosan is Klímavédelmi nagykövetté avatták őket. A nagykövetek fákat ültetnek és aktívan alakítják jövőnket az éghajlatválság megállításáért.

A rendezvény érdekessége volt az is, hogy a program keretein belül a széndioxid kibocsájtás mérséklésére hívták fel a figyelmet és a tudás átadásának CO2 kibocsájtását kompenzálták (ételek oda szállítását, fűtést, vízhasználatot, szórólapok nyomtatását stb.) a Carbon Solutions jóvoltából.

 

A rendezvény végén öröm volt nézni a mosolygó pofikat és büszke szülőket. Reményt adott arra, hogy valódi változásokat érhetünk el együtt.

 klimanagykovetek.png

A program rendszeresen fog megrendezésre kerülni, ezért érdemes nyomon követni Facebook oldalukat is a további részletek érdekében. 

Amennyiben szerinted is ez egy jó kezdeményezés, kérlek oszd meg, hogy minél többen értesüljenek róla és csatlakozzanak! 

További képeket itt találsz. 

 

Plant for the planet-ről bővebben: 

A gyermek és ifjúsági szervezet ötlete 2007 januárjában született meg a 9 éves Felix Finkbeiner iskolai dolgozatából.

A dolgozat végén Félix felvázolt egy ötletet, amiben a gyerekek egymillió fát ültetnek minden országban, ezzel ellensúlyozva a széndioxid kibocsátást. Az évek során világ szintű mozgalommá nőtte ki magát a Plant for the planet: ma már több mint 100 000 gyerket több mint 100 országból kampányol a szindioxid kibocsátás csökkentésért és a klímaigazságosságért- értve ez alatt az igazságos széndioxid kibocsátási jogokat az emberek között. A gyerkeket faületetéssel vonjuk be. Németországban már sikerült elérni az egymilliót. Az ENSZ környezetvédelmi programjával együttműködve több mint 14 billió fát ültettünk el világszerte. Minden fa egy széndioxid tároló és a klímaigazságosság szimbóluma is.

 

Plant- for-the planet komoly elismerést kapott eddigi munkájáért nemzeti és nemzetközi szinten is. II. Albert monacói herceg és Klaus Töplfel is támogatja a kezdeményezést. Az ENSZ környezetvédelmi programja is nagy bizalmat fektetett a Plant-for-the-Planetbe. Az ENSZ klímakonferenciáján 2011 december 7-én Durban-ban átadta a Billió fa kampányt- a hivatalos világméretű fa számlálót- a gyerekeknek.

Szólj hozzá