2019. sze 27.

A tordasi gyerekek a polgármesternél kopogtatnának a klímaválság kapcsán

írta: Green and Care Lifestyle
A tordasi gyerekek a polgármesternél kopogtatnának a klímaválság kapcsán

 A héten a Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola rendeztük meg az első őszi Plant for the Planet Akadémiánkat. Tordasra látogattunk, hogy létre jöhessen a 4. magyarországi eseményünk, amelyen 32 tettre kész kisiskolás tudott részt venni.

csapat1.png

A résztvevő gyerekek izgatottan várták a kezdést, melynek ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola klímanagykövetei voltak a főszereplői. Arról meséltek, hogy milyen problémákkal is nézünk jelenleg szembe és, hogy a Plant for the planet hogy küzd ellenük, hogyan lehetnek a kisgyerekek is cselekvő részesei a változásnak. Az Akadémiák célja, hogy a résztvevő gyerekeket felkészítsék arra, hogy ők maguk is képesek legyenek hasonló programot szervezni. Ehhez természetesen elengedhetetlen egy lelkes iskola és a támogató szülők. A programban a gyerekekké a főszerep, a felnőttek pedig a gyerekek példáját követve támogathatják őket (pl.: langyos pogácsával a gyerekek által szervezett programokra, szakmai segítség nyújtás, hogy prezentációjuk még profibb legyen, szerszámokkal az esetleges ültetéseknél).

Az Akadémiánk pontos menetéről itt olvashat bővebben.  

worldgame.png

Az Akadémia során a gyerekek önmaguk közül választják ki a klubjuk elnökét és alelnökét, aki a továbbiakban össze fogja fogni a csapatot és felügyeli a nap folyamán elkészített személyre szabott projektjük levezénylését. Konkrét tervvel távoznak, hogy ők mit tesznek környezetük megmentéséért. Kortes beszédükben rengeteg jó, hasznos és mókás ötlet is volt és sokszor merült fel a polgármester úr neve, szívből reméljük, hogy tárt karokkal várják majd a kis klímanagyköveteket és ötleteiket, akik immáron elkötelezettek a világ megmentése iránt. Volt, aki a helyi pizzával fizette volna le szavazóit, de a befutó mégiscsak a komolysággal, valamint kapcsolati tőkével megáldott jelölt lett. Itt is szeretnénk gratulálni a felavatott kis klímanagyköveteinknek, valamint az elnöknek, Dénes Koppánynak és alelnöknek, Diósi Csengének.

A tordasi Akadémiánkon a kis közösségek összefogásának témája került előtérbe, megtapasztalhattuk mi is, hogy mennyivel egyszerűbb elérni a döntéshozókat, és talán reményeink szerint a változást is. Úgy látszik jelen korunkban a gyerekek lelkesedése szükséges ahhoz, hogy a változások gyorsabban végbe mehessenek, támogassuk hát őket, amiben és amivel csak tudjuk, hiszen ők a jövőnk.

nagykovetek.png

Minden Akadémiánk során szükségünk van nekünk is támogatókra, akik segítenek az esemény létrejöttében, és hála az égnek mindig megtalálnak minket azok az emberek, akiknek fontos a gyermekek edukálása és a környezetünk megóvása. A tordasi összefogás példaértékű volt, az iskola maga keresett fel minket, hogy részt vehessenek a programba, a Buci pékség ínycsiklandó perecekkel látott el minket tízóraira.  

A fákat egy magánszemély felajánlásból vásároltuk meg a helyi faiskolától, ahol igen sok tanáccsal láttak le bennünket, hogy minél nagyobb eséllyel maradjanak meg a hársfák, melyekből később teát is készíthetnek a tanulók.   

Hajrá tordasi nagyköveteink, segítsetek nekünk a Föld megmentésében! 

További képek itt találhatók az eseményről. 

 

 

Íme, hogy hol ültettünk már fákat

 

Szólj hozzá