2018. dec 09.

42 kis klíma nagykövettel lettünk gazdagabbak!

írta: Green and Care Lifestyle
42 kis klíma nagykövettel lettünk gazdagabbak!

Idén is megrendezésre került Magyarországon a Plant for the planet kezdeményezés. Az idei rendezvény helyszínét a 12. kerület biztosította és a klíma nagykövet jelöltek is a kerületi iskolákból érkeztek. 

hirlevel_szivr.png

A program keretein belül a gyerekek megismerkedhettek a globális problémákkal és annak összefüggéseivel egy word game játék keretein belül. Az esemény célja, hogy a programon részt vett gyerekeket felkészítsék arra, hogy ők is képesek legyenek egy Plant for the planet program szerzésére, így egy retorikai tréning segítségével csoportokban átbeszélték, hogyan lehet jó, hiteles előadást tartani.

Az eseményen egy fa ültetésére is sor került, mellyel a szén-dioxid kibocsájtást hivatottak kompenzálni. A gyerekek a saját programjukhoz újrahasznosított papírpoharakba ültettek vörös juharfákat/magokat. Ezek után egy kis energia levezetés következett, mégpedig Pazonyi Mónikával, ahol a faültetés köré épített jóga gyakorlatokat próbálhattak ki. 

faultetes_1.png

A felfrissülés után word cafe módszerrel közösen ötletetek csoportokban, hogy lehet meggyőzni a gyerekeket, szülőket, tanárokat a programról, hogyan lehet bevonni a médiát és, hogyan lehet faültetést szervezni. Az ötletgyűjtés után az iskolák diákjai kidolgozták saját projektjüket. Ezzel párhuzamosan pedig 7 diák készült fel arra, hogy az érdeklődőknek és a szülőknek elmondják, milyen globális problémákkal nézünk szembe, és hogy mit tehetünk azért, hogy megállítsuk a globális felmelegedést.

A záróesemény keretein belül a diákok előadást tartottak és bemutatták az iskolai projektjüket is. Ezek után pedig a diákok megkapták a megérdemelt klíma nagykövet oklevelet. 

wordgame_1.png

Az idei évben nem csak a gyerekek számára biztosítottak programot, hanem a kísérőtanároknak is. A program bővebb ismeretével a tanárok jobban tudják majd támogatni a gyerekeket a saját eseményük megszervezésében.

A program jó példa volt arra is, hogy hogyan lehet a közösség segítségével létrehozni egy eseményt, amellyel a jövő generációját támogatják. Az eseményen a gyerekek teljes ellátást kaptak a kerületi szponzorok jóvoltából ( Piszeki Öko pékség – tízórai, Larus étterem – húsmentes ebéd, Varga Márton szakiskola – uzsonna)

A legközelebbi Plant for the planet esemény 2019 tavaszán várható, ahol újabb diákok kapnak lehetőséget, hogy klíma nagykövetek lehessenek. A programról a Facebook oldalukon lehet informálódni. 

 legkozelebbi.png

TOVÁBBI KÉPEK ITT 

 

8:20-tól: 

Mit érdemes tudni még a Plant for the planet-ről?

A gyermek és ifjúsági szervezet ötlete 2007 januárjában született meg a 9 éves Felix Finkbeiner iskolai dolgozatából.

A dolgozat végén Félix felvázolt egy ötletet, amiben a gyerekek egymillió fát ültetnek minden országban, ezzel ellensúlyozva a széndioxid kibocsátást. Az évek során világ szintű mozgalommá nőtte ki magát a Plant for the planet: ma már több mint 100 000 gyerket több mint 100 országból kampányol a szindioxid kibocsátás csökkentésért és a klímaigazságosságért- értve ez alatt az igazságos széndioxid kibocsátási jogokat az emberek között. A gyerkeket faületetéssel vonjuk be. Németországban már sikerült elérni az egymilliót. Az ENSZ környezetvédelmi programjával együttműködve több mint 14 billió fát ültettünk el világszerte. Minden fa egy széndioxid tároló és a klímaigazságosság szimbóluma is.

 

Plant- for-the planet komoly elismerést kapott eddigi munkájáért nemzeti és nemzetközi szinten is. II. Albert monacói herceg és Klaus Töpfer is támogatja a kezdeményezést. Az ENSZ környezetvédelmi programja is nagy bizalmat fektetett a Plant-for-the-Planetbe. Az ENSZ klímakonferenciáján 2011 december 7-én Durban-ban átadta a Billió fa kampányt- a hivatalos világméretű fa számlálót- a gyerekeknek.

 

Szólj hozzá