2022. nov 24.

Nagykövet toborzó Akadémia

írta: eszeszita
Nagykövet toborzó Akadémia

A Plant-For-The-Planet magyarországi alapítványa várhatóan 2023. tavaszán fog hivatalosan is megalakulni, azonban mi már most szeretnénk lelkes nagyköveteket elérni, akik segítségével elindíthatjuk az Akadémiáinkat az ország általános iskoláiban.  

Első lépésként aktivizáltuk régi ismeretségeinket és Pintér Karolinával szinte egyszerre kerestük fel egymást, a kőbányai Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóját, aki meghívott minket, hogy tartsunk Akadémiát az öko-iskolának készülő intézmény DÖK-ös diákjai számára, akiknek szívügyük a környezetvédelem és tenni akarnak környezetük egészségéért. 

November 11-én felkerestük a nagykövet jelöltjeinket, hogy megismertessük velük a Plant-For-The-Planet szellemiségét, felhívjuk figyelmüket a világunkat pusztító tendenciákra és megoldást adjunk a kezükbe. Átbeszéltük a klímaváltozás társadalmi hatásait és összefüggéseket kerestünk a globális világ problémái között. Felhívtuk a figyelmet rá, hogy a felnőttek hajlamosak sokat beszélni és nem cselekednek, a gyerekekben megvan az a plusz, amitől hatásosan tudnak célt elérni és cselekedni!  Bemutattuk nekik a 3 évvel ezelőtt készült Stop talking, start planting kampányt, melyben „befogtuk” a hírességek száját, ezáltal fény derült arra is, hogy ez a korosztály nem ismeri azokat a „régebbi” hírességeket, akikkel együttműködtünk, új hírességeket kell keresnünk a jövőbeni kampányunkhoz.  

Eljátszottuk a gyerekekkel a világjátékot, tartottunk retorikai tréninget, a World Café keretein belül meghatároztuk a rövidtávú és középtávú célokat, megtervezték az első projektjüket, amely egy családi faültető party lesz a Föld napján 2023-ban. Megalakult a Janikovszky Éva Plant Fot The Planet Klub, melynek vezetősége 3 főből fog állni és a klub célja bevonni a környék felnőtteit és gyerekeit az aktív faültetésbe, hogy elérhessék a 150 fa/fő célt! 

A gyerekek lelkesedése elképesztő volt, bennük van a tenni akarás és a csapatszellem, így visszatérünk még hamarosan hozzájuk, hogy a nagykövetet kiképezzük. Az Alapítvány megalakulása után bevonjuk őket újabb Akadémiák szervezésébe, előadások tartásába és sok-sok fa ültetésébe! 

 

Hogy néz ki egy Akadémia? 

 

Előadás: Mi, gyerekek, mentjük meg a világot! - klímanagykövetek előadása 

Világ Játék: Fedezzük fel a klímaváltozás társadalmi hatásait interaktív játékon keresztül 

Faültető party: Hogyan ültessünk fát? Gyakorlati tanácsok, majd elültetjük a fákat közösen 

Retorika tréning: Hogyan kommunikáljunk közönség előtt, meggyőzési technikák 

World Café: Hogyan tudnánk motiválni a barátainkat, szüleinket és tanárainkat, hogy segítsenek elérni a céljainkat? Tervezzük meg az első projektünket! 

Záró esemény a szüleinkkel, barátainkkal, és más érdeklődőkkel: Bemutatjuk projektjeinket, céljainkat és víziónkat a felnőtteknek, utána klímanagykövet avatás 

 

Tegyél a jövődért! 

„Ha néhány gyerek ültet egy-két fát, az talán nem sok mindenen változtat, de ha a Föld gyermekei összefognak, akkor megváltoztathatják a világot. Ez erőssé tesz bennünket!” (Félix, 12 éves) 

Több mint 100 országban vannak gyerekek, akik már csatlakoztak az Ültess Fát a Földünkért mozgalomhoz. A célunk, hogy több mint 1 millió gyerek váljon klímanagykövetté, több mint 20 000 akadémián keresztül 2020ig. Ha lesz egy nemzetközi hálózatunk aktív gyerekekkel, akkor bármilyen célt elérhetünk. 

„Együtt kell dolgoznunk! Egy szúnyogot meg sem érez egy orrszarvú, de 1000 szúnyog hatására megváltoztatja az irányát.” (Jule 13 éves)



Szólj hozzá