2019. aug 14.

FENNTARTHATÓSÁG AZ OKTATÁSBAN

írta: Green and Care Lifestyle
FENNTARTHATÓSÁG AZ OKTATÁSBAN

Hogyan építsük be az iskolákba az ökologikus gondolkodást?

 nyitokep3.png

Egyre több cikket olvashatunk arról, hogy milyen jövő vár ránk, ha nem változtatunk a fogyasztási szokásainkon. Azt sokszor nem is gondoljuk végig, hogy igazából nem is magunktól vesszük el az élhető Földet, hanem gyerekünktől, unokánktól.

Van egy nagyon szemléletes ábra, hogyan is élünk, gondolkodunk most: 

nevtelen-1_1.png

Úgy gondoljuk a világ legfontosabb dolga, hogy mi jól érezzük magunkat és nagy problémának látjuk, hogy ha az elektromos autót választjuk, akkor hosszabb táv esetében a klíma sok energiát fogyaszt. Addig persze nem jutunk el, hogy mi van, ha a közeljövőben már utak se lesznek, netán az emberiség is kihal.

De hogy mi lenne a cél? Mit kéne változtassunk, hogy ne a vesztünkbe rohanjunk? Íme egy másik ábra, hogy hogyan kéne megváltoztatnunk a gondolkodásunk:

nevtelen-2.png

De hogyan is tudjuk kialakítani ezt a szemléletet a gyerekekben?

Egyre többször tapasztaljuk, hogy az oktatási rendszerben is megjelenik a fenntarthatóság például a Fenntarthatósági Témahét keretein belül. Az viszont fontos lenne, hogy az év folyamán se veszítsék el lelkesedésüket a gyerekek és lássák, hogy különböző területei vannak ennek a témának. Ezért érdemes évközben is foglalkozni különböző aspektusokban a lehetőségekkel. Összegyűjtöttünk most néhány céget, szervezetet, alapítványt, akik iskolákban is tartanak foglalkozásokat és segítenek az ökologikus gondolkodás kialakításában:

 1. Plant for the planet

A program kitalálója egy 9 éves kisfiú volt, Félix, aki egy dolgozata kapcsán kiszámolta, hogy hány fát szükséges ültetni annak érdekében, hogy kompenzáljuk a CO2 kibocsájtást. Ez idő közben egy világszintű mozgalommá nőtte ki magát, 2017-ben csatlakozott Magyarország is a kezdeményezéshez. Eddig 3 akadémiát tartottak, 15 különböző iskolából érkeztek gyerekek az akadémiára és már több mint 120 klíma-nagykövetet avattak. Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, az idei évben összesen 4 akadémiát is terveznek, ebből tavasszal egyet már megtartottak a Törökbálinti iskoláknak.

A mozgalom rendkívül jól beilleszthető az iskolák hétköznapjaiba. Ehhez viszont szükséges, hogy az adott iskola tanulói részt vegyenek egy ingyenes Plant for the planet Akadémián, ahol jobban megismerhetik a programot. Ezek után a diákok bemutathatják saját iskolájukban, hogy milyen globális problémákkal is nézünk szembe és faültetéssel hogyan tehetünk ez ellen. Egy Klub alapítás segítségével önálló tevékenységet is folytathatnak, például minden elsősnek elültetnek egy fa magot, amit 7 éven keresztül gondoznak majd ballagáskor elültethetik a közeli erdőben. A fák nevelgetése közben megtanulják, hogy milyen gondoskodást igényelnek a növények.

A Magyarországi képviselet nagy erővel dolgozik azért, hogy kiépüljön a gyerekek körében egy hálózat, ahol segíthetnek is egymásnak. Például a fővárosi gyerekek nevelt fácskáikat átadhatják a vidéken élő nagyköveteknek, akik könnyebben találhatnak nekik helyeket. 

Amennyiben szívesen csatlakozna a te iskolád is ehhez a mozgalmohoz keresd bátran a magyarországi képviselőt: zita.sebestyen@plant-for-the-planet-coordinator.org

Vagy kövesd programjaikat: https://www.facebook.com/plantfortheplanetmagyarorszag

 pftp.png

2. Felelős Gasztrohős Alapítvány

Az Alapítvány célja, hogy minél többen megismerjék, mit jelent a fenntartható étkezés. Olyan témák mentén tartanak programokat és szerveznek kampányokat, mint a hazai szezonális alapanyagok népszerűsítése, az étkezéshez kapcsolódó hulladék csökkentése és megfelelő kezelése, a hazai „superfood”-ok bemutatása, vagy a Húsmentes Hétfő elterjesztése. Ezeket a témákat csomagolják szórakoztató formába a gyerekeknek szóló programok során is. Az óvodások és iskolások játszva tanulhatják meg, hogy miért nyár elején a legjobb az eper, vagy hogy miért érdemes piacon vásárolni és „pucér” uborkát választani az egyenként csomagolt helyett. Az új ismereteket, már a következő közös bevásárlás alkalmával használhatják is a gyerekek.

Örülnél, ha a ti iskolátokban is lenne ilyen foglalkozás? A részleteket megtalálod a honlapon (https://gasztrohos.hu/iskolaknak/) vagy keresd bátran programkoordinátorukat, Lehel Zsuzsit (zsuzsanna@gasztrohos.hu).

Az Alapítvány programjairól, kampányairól pedig itt tájékozódhatsz: https://www.facebook.com/FelelosGasztrohos/

cikkhez_2.png

3. Réthy Fashion

A foglalkozás keretein belül a gyerekek láthatják, hogy a használhatatlannak vélt farmernadrágokat hány féleképpen lehet újra használni egy kis kreativitással fűszerezve. A gyerekek megismerkedhetnek a cég történetével, valamint hogy milyen akadályokkal találkozhatunk a hétköznapokban. A gyerekek a foglalkozás keretein belül fel is próbálhatják az aktuális kollekciót.

A cég repertoárjába tartoznak kávékapszula ékszerek is, melyek elkészítési technikáival is megismerkedhetnek.

A foglalkozáson a gyerekek megtanulhatják azt a gondolkodást, hogy hogyan tudnak „használhatatlan” tárgyakból hétköznapokban használatos tárgyakat készíteni. Illetve megtapasztalhatják a trend, divat fenntartható oldalát is.

Az itt szerzett ismeretek is könnyen beépíthetők az iskola életében és könnyen kialakíthatnak egy évről-évre visszatérő programot. Például ha a gyerekek rendszeresen hozhatnának be otthonról, megunt esetleg kiselejtezett ruhadarabokat, amiket elcserélhetnek, elajándékozhatnak. Az ezekből készült ruhadarabokat pedig egy divatbemutató keretein belül be is mutathatják, akár különböző kategóriákban verseny is indíthatnak (hétköznapi/extravagáns/közönség kedvence).

Örülnél ha a ti iskolátokban is lenne ilyen foglalkozás? Keresd bátran program koordinátorukat: info@rethy-fashion.com 

Vagy kövesd programjukat: https://rethy-fashion.com/

 rethy.png

4. Tini jóga

Ahhoz, hogy Földünkkel harmóniába élhessük, először harmóniába kell legyünk magunkkal is. Ez talán a kamaszkorban a legnehezebb. Mivel épp keresik önmaguk, próbálnak minden elvárásnak megfelelni és persze direkt szembe menni is. A jóga egy olyan gondolkodást tanít meg a gyerekeknek, ami segít nekik abban, hogy rájöjjenek milyen értékes is a természet és mennyi energiát kaphatunk tőle és nem utolsó sorban tudatosságra neveli őket.

De hogyan lehet bevinni az oktatásba a jógát? Nagyon egyszerűen! Jelenleg a tinijóga oktatása nem annyira elterjedt, de Magyarország élen jár a régióban, mivel hazánkban van lehetőség részt venni tinijóga oktató képzésen, ami segítségével a testnevelés tanárok könnyen tudják alkalmazni az iskolában az oktatáson megszerzett tudást.

Tinijóga oktató iskola: http://tinijoga.hu/oktato-kepzes/

 joga.png

 

A foglalkozások keretein belül megtapasztalhatják, hogy milyen az ha a Földünk jövője van a központban és nem az emberek igényei. Napjainkban még nem könnyű fenntartható életet élni, sokszor érezhetjük úgy, hogy mi megyünk szembe a többiekkel. Ezért is lenne fontos, hogy iskolai szinten foglalkozzunk ezzel a témával, hogy a gyerekek is lássák, hogy nincsenek egyedül, legyen egy olyan közösség, ahol már mindenki így gondolkozik. Ennek feltétele az is, hogy a pedagógusok példát mutassanak és az se baj ha esetleg ők is mesélnek arról, hogy mivel küzdenek, mi okoz nehézséget, sőt még a gyerekek véleményét is kikérhetik, hogy szerintük mi lenne a megoldás.

Idén az ELTE Gyertyánffy István Általános Iskola már lépett ennek érdekébe. Körülbelül 600 gyerek vehetett részt a környezetvédelmi érzékenyítő napunkon, ahol fontos szerepet kaptak az iskola Plant for the planet nagykövetei, mivel ők beszéltek kortársaiknak arról, hogy milyen globális problémákkal is nézünk szembe. Az iskola különösképp élen járnak ebben a témában, több hasonló projekt is fut náluk. 

Rövid összefoglaló a programról: 

A Green&Care  segítségével lehetőség van egy teljes érzékenyítő nap lebonyolítására, ahol több foglalkozással is megismerkedhetnek a gyerekek érdeklődésüknek megfelelően. Az iskoláknak egyéni tanácsadásban is tudunk segíteni, hogy milyen módon építhetik be az új ismereteket. 

Érdeklődni az alábbi elérhetőségen lehet: info@greenandcare.hu 

 

 

 

Szólj hozzá