2016. dec 06.

Felelős utazás

írta: Green and Care Lifestyle
Felelős utazás

Amikor végre lehetőségünk van elutazni, akkor szeretünk csak és kizárólag a pihenésre fókuszálni. Jó érzés, amikor reggel csak annyi a dolgunk, hogy lesétáljunk a svédasztalos reggelinket elfogyasztani, utána pedig irány a wellness vagy a helyi nevezetességek felkeresése. Este pedig örömmel fekszünk le a frissen lecserélt ágyneműnkben.

De vajon milyen környezeti, társadalmi hatásunkat gyakorolunk a környezetünkre? Mennyi káros anyagot bocsátottunk ki az oda-vissza utazással? Miután az utolsó szálló vendég is megreggelizett mi lesz a maradékkal? Vajon mennyi víz szükséges a medencék folyamatos üzemeltetéséhez? Amíg eljutunk a nevezetességhez, hány virágot taposunk el, hány állatot zavarunk meg? Milyen hatással vagyunk a helyi emberek szokásaira, hagyományaira? És még sorolhatnánk a kérdéseket.

4e1fcf48c88c484.jpg

Kép: http://thecoraltriangle.com/

Már 1980-as évek elején felismerték, hogy ezeket a problémákat kezelni kell, meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a turizmus pozitív hozadékai és káros hatásai között. Erre a felismerésre született meg az ökoturizmus kifejezés. Az elnevezésből is láthatjuk, hogy főképp a turizmus környezeti hatásait vizsgálja, és nem foglalkozik kellően a szociális-gazdasági hatásokkal. Jellemzően az ökoturizmus a káros anyagok elfedésére koncentrál, ami pedig inkább csak zöldrefestés.

Sokan úgy gondolják, hogy a turizmus nem lehet környezetbarát és felelős. A felelősségteljes utazás kezdeményezés ezzel ellentétben hisz, abban, hogy lehet úgy utazni, hogy közben a lehető legkisebb hatást gyakoroljunk a környezetünkre és a társadalmakra. Úgy gondolják, hogy apró változtatásokkal is hatalmas eredményt lehet elérni. Például, ha mindenki egy szállodai szappannal kevesebbet kezd meg akkor világszerte egy milliárd félig elhasznált szappan végezné a kukában. Fontos felismerni azt a tényt, hogy egyén szinten elég kis lépésnek tűnhetnek ezek a változtatások, de világviszonylatban jelentős változásokat érhetünk el.

homestay.jpg

Kép: http://www.godifferently.com/ 

A fent említett problémák hosszú távú kezelésére egy olyan program kidolgozásán dolgoznak (Kodolányi János Főiskola Felelősségteljes Turizmus Kutatóközponttal, a Kaland az élet!-tel és a felelossegteljesutazas.hu), ami felelős(ségteljes) utazás személet terjedésének biztosítatna teret Magyarországon, mind az utasok és mind az utazásik irodák körében.

Amennyiben szeretnél még olvasni arról, hogy mire érdemes odafigyelni utazáskor, akkor érdemes ellátogatni a www.kalandazelet.hu oldalra.

Ajánlatos még ellátogatni a www.felelossegteljesutazas.hu weboldalra, ahol egyszerűen találhatsz olyan szállásokat, programokat, amik a felelősségteljes utazást támogatják.

 

Forrás: https://vitafutura.hu 

Szólj hozzá

utazás ökoturizmus ecolifestyle felelős utazás