2019. okt 25.

Együtt a világ megmentéséért az oktatással!

írta: Green and Care Lifestyle
Együtt a világ megmentéséért az oktatással!

Az idei év nem csak a Plant for the Planet számára rendhagyó, hanem az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola számára is. Az iskola idén ünnepli 150. születésnapját, a nemzetközi mozgalom pedig idén tartotta a legtöbb Akadémiát és a Gyertyánffyval együttműködve a legnagyobbat is, hiszen október 18-án 80 nagykövetett avattak.

 cikkhezcspoi.png

Az együttműködés még tavaly ősszel kezdett kibontakozni, mivel az ELTE Gyertyánffy is részt vett a 12. kerületi iskoláknak szervezett képzésen, melynek kulcsfontosságú támogatója volt a 12. kerület is. 

A mozgalom és az iskola első komolyabb együttműködése júniusban volt, amikor is közösen szerveztek meg egy környezetvédelmi érzékenyítő programot, ahol külsős cégek, szervezetek segítségével ismerkedhettek meg a téma sokszínűségével. Felpróbálhatták az újrahasznosított farmerekből készült ruhákat, megismerkedhettek a fenntartható divattal (Rethy fashion), tájékozódhattak a lokális, szezonális alapanyagokról (Felelős Gasztróhős), végig gondolták, hogy a diákok mit tehetnek nap-mint-nap a Világ megmentéséért (Geo, a környezettudatos kiskamasz), harmóniába kerülhettek önmagukkal és a természettel (Pazonyi Móni – tinijóga oktató) és közösen gondolkozhattak arról, hogyan is képzelik el a gyerekek a jövő iskoláját (Sebestyén Lilla oktatásfejlesztő) és végül de nem utolsó sorban a Plant for the Planet klíma nagykövetek tartottak előadást kortársaiknak a globális problémákról.  A programon 600 diák vett részt. Bővebben itt

Az iskola felajánlotta, hogy az Akadémiákon a nagykövetek számára átadott „Tree by tree” Plant for the Planet kézikönyvet lefordítják magyarra, hogy a nagykövetek könnyebben informálódjanak a mozgalomról, lehetőségekről, példákról. A könyvet még idén szeretnék a kezükben fogni, ennek érdekében olyan szponzorokat keresnek, akik segítenek abban, hogy nyomtatásra kerüljön a könyv. 

forditas.png

Idén ősszel, október 18-án került megrendezésre első közös Akadémiájuk, ahova 6 különböző iskolából érkeztek a tanulók (ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája, PTE 1-es Gyakorló Általános Iskola, ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola). 

cikkhezwg.png

A programot Mesterházy Ferenc, az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola igazgatója és Szöllősi-Sebestyén Zita a Plant for the Planet magyarországi képviselője nyitotta meg, melyet a Gyertyánffy iskola nagykövetei folytattak az Akadémia nyitóelőadásával, ahol a gyerekek megismerkedhettek a globális problémákkal és azzal, hogy a faültetés hogyan is segíthet a felmelegedés megállításában, mérséklésében.

Az előadás után is fontos szerepet vállaltak a nagykövetek, hiszen ők vezették a foglalkozásokat a Plant for the Planet önkénteseivel karöltve. A játékok levezetésében a lelkes volt Gyertyánffyis diákok is részt vettek.

Az Akadémia célja, hogy a gyerekek képesek legyenek saját faültető programot szervezni, valamint, hogy részt vállaljanak az ültetett fácskák gondozásában is. A gyerekek megtapasztalhatják azt is, hogy mennyi törődést igényelnek a növények és, hogy milyen lassú folyamat, amíg egy magonc nagyobb mennyiségű oxigént termelhet, árnyékot adhat, ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos idősebb fáinkat megmenteni a kivágástól, kiszáradástól. 

cikkhezerdeklodes.png

Ennek érdekében a gyerekek elmélyülnek a prezentálás művészetében, megtanulják a faültetés csínját-bínját az Am Kaszk Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium jóvoltából és végül kidolgozzák a saját faültetési programjukat, melyhez egy magánszemély felajánlásából magoncokat biztosítottak a résztvevő iskoláknak. A rendezvény előírása, hogy húsmentes ételeket biztosítsanak, hiszen a húsipar is hozzájárul a CO2/CO4 kibocsájtáshoz, és így a gyerekek a nap folyamán belekóstolhattak a vegán ételekbe a MAVEG-nek köszönhetően, inspirálódhattak mennyi finomságot lehet készíteni a növényi alapanyagokból is. Nem csak az Akadémián részt vett gyerekek élvezhették a finomságokat, hiszen az iskola aznap a tanulók számára is húsmentes, vegán ételt rendelt. 

cikkhezultetes.png

Az iskolával együttműködve elkészültek az első magyar hírességekkel készült „Stop talking start planting” plakátok is. A hírességek mindegyike valamilyen úton-módon az iskolához köthetőek (volt diák, unoka/gyerek aki idejár stb.). A nemzetközi kampány célja, hogy felhívja a média figyelmét a mozgalomra, már Harrison Ford, Will.I.Am, Gisele Bündchen is a kezdeményezés mellé állt. Magyarországon pedig Berg Judit, Keszei Bori, Rák Kati, Wolf Kati, Almási Barbara, Bodor Géza, Farkas Bertalan, Gyabronka József, Kiss Tibi, Szatmári András adta nevét a mozgalomhoz. 

A plakátok érdekessége, hogy 5 nap alatt zajlott le a fotózás, grafikai munkák és a nyomtatás. A képek Kocsis Bence fotós jóvoltából készültek el, a fotózáson a Budai 3 biztosított harapnivalót és végül a Gestalt nyomda vállalta el a szűkös határidő ellenére a plakát elkészítését, ezzel támogatva a programot.

Az iskola és a mozgalom képviselete nem csupán egy Akadémiában gondolkoztak, hanem terveik szerint az ELTE Gyertyánffy minden évben vállalja egy Akadémia szervezését, azaz egyfajta bázis intézményként támogatná a mozgalom terjedését. A cél közös: szemlélet formálás, a jövő tudatos fiataljainak kinevelése.

 csopi.png

Amennyiben az Ön iskolája is szívesen csatlakozna a mozgalomhoz vegye fel a kapcsolatot a magyarországi képviselőjükkel: zita.sebestyen@plant-for-the-planet-coordinator.org

Szólj hozzá