2017. jan 28.

Hogyan éljek zöldebben?

írta: Green and Care Lifestyle
Hogyan éljek zöldebben?

Környezettudatos életet élni egyszerűbb, mint hinnénk. Elég apróbb változtatásokat bevezetni mindennapi rutinjainkban, hogy hozzájáruljunk a bolygónk megvédéséért folytatott harchoz. Ezek egyszerű dolgok, amiket bárki bevállalhat, ezért megpróbálunk mindenkit arra bíztatni, hogy tegyenek egy próbát, hiszen a környezet megóvása az emberiség jövőjének alapfeltétele. Íme, 17 tipp arra, hogy milyen apróbb változtatásokat tehetünk meg a környezet megóvásáért:

 suit_kedit.png

  1. Vigyázzunk arra, hogy mennyi vizet fogyasztunk! Próbáljuk meg nem pazarolni a csapvizet, ha csöpög a csap vagy folyik a WC tartály, javíttassuk meg. Ne vegyünk palackozott vizet, hanem igyunk szűrt csapvizet.
  2. Hagyjuk otthon a kocsinkat! Már azzal is ha csupán heti kétszer kocsi nélkül mész dolgozni, akár 700-800 kg-mal csökkenthetjük az üvegház hatású gázok kibocsátását (az EPA kutatásai alapján). Ráadásul, ha vezetés helyett gyalogolsz vagy biciklizel, kalóriákat is égethetsz, és ez lehet egy egyszerű módja a napi testmozgás bevezetésének is.

bicikli.png

  1. Tartsuk karban kocsinkat! Ha elengedhetetlen számunkra a gépjárművek használata, akkor legalább ügyeljünk arra, hogy autónk mindig jó állapotban kerüljön az utakra. A nem teljesen felfújt kocsi gumik nagyobb üzemanyag fogyasztáshoz vezethetnek, 3%-kal növelhetik autónk fogyasztását, ezzel hozzájárulva káros gázok kibocsátásához és a légszennyezés erősödéséhez. Emellett pedig a gumiabroncsok életét is meghosszabbíthatjuk.
  2. Lassítsunk le! Ha 110 km/h helyett 95 km/h sebességgel vezetünk 100 km-enként akár 59 liter üzemanyagot spórolhatunk (a Consumer Guide kutatésai alapján). A hirtelen fékezés és gyorsítás is több üzemanyagot éget, ezért vezessünk óvatosan.
  3. Tegyük otthonunkat energiatakarékosabbá! A szellőztető rendszereket és a légkondicionáló berendezéseket rendszeresen tisztítsuk ki. Vegyünk programozható fűtésszabályozót, ami éjszaka automatikusan lejjebb veszi a szoba hőmérsékletét, vagy amikor nem vagyunk otthon, ezzel megtakarítva a fűtésre használt gáz pazarlását, nem mellesleg pénztárcánkat is kíméljük.
  4. Estére kapcsoljuk ki számítógépünket! Ezzel évenként 14 dollárt takaríthatunk meg. Ez érvényes más elektronikai berendezésekre is.
  5. Használjunk szövet pelenkát! A szövet pelenkák környezetbarátabbak és a csecsemők érzékeny bőrét is jobban kímélik.
  6. Ne dobjuk el a régi újságpírokat, hanem hasznosítsuk újra! Ha az Egyesült Államokban naponta kidobott újságpapírok 1%-át újrafelhasználnánk, már félmillió fát menthetnének meg.
  7. Figyeljünk a szalvéta és kávés pálcika használatára! Ezek a minden napi használati tárgyak jelentős hulladék kibocsátással járnak. Próbáljuk meg minimalizálni használatukat.
  8. Zárjuk el a csapot fogmosás közben! Ezzel akár napi 18 liter vizet takaríthatunk meg.

viz.png

  1. Hasznosítsunk újra! Ha két termék között vacillálunk, válasszuk azt amelyik kevesebb hulladék kibocsátással jár (kevesebb csomagolóanyag stb.). Az EPA kutatásai szerint, ha egy 7000 fős irodaházban teljesen újrahasznosítanák a dolgozók által felhasznált papírt, olyan mértékben csökkenne az üvegház hatású gázok kibocsátása, ami felérne 400 autó forgalomból való kitiltásával.
  2. Vásároljunk okosan! Ha tudunk, válasszunk energiatakarékos termékeket és vásároljunk környezettudatos cégektől.
  3. Próbáljuk ki az internetes vásárlást! Az online vásárlás szinte mindig kevesebb környezetszennyezéssel jár, hiszen az üzlethelység fenntartás költsége kiesik és a termékek üzletekbe történő kiszállítása sem szükséges.
  4. Kezeljük számláikat online! Felesleges papír és szállítási költségeket spórolhatunk meg. Repülőjegyeinket is e-ticket formában kérjük a papírhulladék minimalizálása érdekében.
  5. Ne hagyjunk maradékot! Próbáljunk meg kisebb adagokat készíteni, hogy ne vesszen kárba az étel. Ha mégis többet vásárolunk a kelleténél, adományozzuk el a felesleget rászoruló családoknak ahelyett, hogy kidobnánk.
  6. Komposztáljunk! Ezzel csökkenthetjük a háztartási hulladék mennyiségét, és ezáltal a hulladéklerakók kihasználtságát. Ráadásul komposztálással kiváló komposzt trágyához jutunk, ami a kertészkedés szerelmeseinek nagyszerű extra lehet.
  7. Cseréljük le hagyományos égőinket halogén izzókra! A halogén vagy LED izzók a hagyományos villanykörték energiafelhasználásának egyharmadával működtethetőek.

nevtelen-1.png

 

 Ezekhez apró változtatásokhoz nem kell nagy erőfeszítés, viszont földünk szempontjából nagy lépések lehetnek.

 

 

 

 

 

 

 

Források:

http://science.howstuffworks.com/environmental/green-science/save-earth-top-ten.htm

http://www.50waystohelp.com/

http://www.wikihow.com/Help-Save-the-Environment

http://greatist.com/happiness/ways-help-environment

http://www.50waystohelp.com/

 Képek: Pinterest

 

 

 

Szólj hozzá